Huszonhat nemzetet várnak – a Kurultaj a Magyar Hírlapban

Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényére mintegy tizenhét országból érkeznek vendégek hazánkba augusztus 10. és 12. között. Az eseményen harci bemutatókkal, lovasprogramokkal, íjászattal elevenítik fel nemzeti hagyományainkat egy igazi magyar ünnepen. A rendezvényről Szakács Árpád, a rendezvény sajtófőnöke beszélt lapunknak.

– Mekkora az érdeklődés a jövő hét végi Kurultáj iránt?

– Kevesen tudják, hogy a Kurultáj Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Augusztus 10. és 12. között legalább kétszázezer embert várunk. A Kárpát-medencében ez a magyar hagyományőrzők legjelentősebb seregszemléjére. Olyan ünnepet szervezünk, amely nemzetközi szinten is kimagasló jelentőségű.

– Vajon külföldön is híre megy a törzsi találkozónak?

– A rendezvény nemcsak a magyarság nagy ünnepe, hanem a hun és türk tudatú nemzetek legnagyobb találkozója. Augusztus 10. és 12. között 17 országból és autonóm köztársaságból érkeznek vendégek, több mint 250-en, akik 26 nemzetet képviselnek.

– Mit jelent ez a rendezvény a résztvevőknek?

– A külföldi delegáltak nemcsak szemlélői az eseményeknek, hanem aktív résztvevők is. Minden nemzet saját műsort is ad. Így a magyar népzenei programok mellett a keleti zenék nagy koncertsorozata lesz. A Kurultájra kilátogatók számos, Magyarországon eddig még nem játszott keleti zenei programot hallgathatnak meg. Mindenkit arra biztatunk, hogy aki csak teheti több napra jöjjön, élje át egy igazi magyar ünnep minden csodáját a bugaci pusztában, és néhány napra szakadjon ki a rohanó hétköznapokból. Ehhez a sátorhelyen igyekeztünk megfelelő körülményeket teremteni. A Kurultáj a legideálisabb családi program, ahol a rengeteg látványosság – harci bemutatók, lovasprogramok, íjászbemutatók – mellett sokat lehet tanulni is.

– Hogyan viszonyul a hazai média a Kurultájhoz?

– Egyelőre semlegesen. Nemzetközi szinten viszont hatalmas médiaérdeklődést tapasztaltunk. Csak Törökországból legalább negyven újságíró érkezik. Eddig tíz országból jelentkeztek be jelentős állami tévétársaságok. Bízunk benne, hogy ez a nemzetközi szinten is számon tartott magyar siker megmozgatja a hazai médiát is.