Kurultaj 2012 – Bíró András Zsolt nyilatkozata a Magyar Távirati Irodának

Augusztus második hétvégéjén ismét megrendezik Bugacon a Kurultajt, amelyen a Kárpát-medence magyar hagyományőrzői, valamint a kazahsztáni madjar törzs képviselői mellett a hun-türk tudatú népek is képviseltetik magukat.

Bíró András Zsolt, a rendezvény szervezője az MTI-nek elmondta, hogy az augusztus 11. és 13. között rendezendő Kurultajra – amelynek Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a fővédnöke – a Turán Szövetség hívására 111 csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja és a Délvidék hagyományőrzői is.

Bíró András Zsolt

A Magyar Természettudományi Múzeum embertani tárának kutatója szerint a találkozó az ázsiai lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés. A Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít közös emléket, és olyan összekötő kapcsokat keres, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja – fogalmazott a kutató. A három napos Kurultajon 24 nemzet képviseli magát és 47 olyan program lesz, ahol a hun-türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt.

Bíró András Zsolt beszámolt arról, hogy 2006-ban egy magyar-kazah kutatócsoporttal felkeresték az ország Torgaj vidékén élő madjar törzs tagjait, akik 3000-3500-an vannak, de van még egy madjar törzs Üzbegisztánban is, és az ő képviselőik is eljönnek a Kurultajra.
Forrás: mti.hu