Mongólia a természeti csodák végtelen birodalma

Mongólia a természeti csodák végtelen birodalma – 14 napos körutazás a Mongóliában járt magyar tudósok, utazók és őshaza kutatók munkásságának bemutatásával

GARANTÁLTAN INDULÓ UTAZÁS
Időpont: 2012. július 4 – 17.
Jelentkezési határidő: 2012. május 25.
Létszám: 12 fő+ 1 fő magyar kísérő + 1 fő mongol kísérő
Utazás: Menetrendszerinti repülőjáratokon, a helyszíneken terepjárókkal
Szállás: Jurtában, illetve Ulánbátorban vendégházban
Ellátás: Reggeli – vacsora ellátás

FAKULTATÍV LOVAGOLÁSI LEHETŐSÉGEK DÉLUTÁNONKÉNT (2-3 ÓRA / ALKALOM).

FIGYELEM!
AZ UTAZÁS SORÁN HASZNÁLT JURTA TÁBOROKAT AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN ÉPÍTETTÉK KI, A NEMZETI PARKOKAT JÁRÓ, ELSŐSORBAN NYUGATI LÁTOGATÓK SZÁMÁRA.
A TÁBOROKBAN ZUHANYZÓ ÉS WC TALÁLHATÓ, A NAPI TISZTÁLKODÁS MEGOLDOTT.

Falak, betonba fullasztott terek, acéllal és üveggel takart horizontok között éljük mindennapi életünket. Táplálékaink tartósítószerekre épülnek, ízük kemikáliai adalékanyagokból születik. Modern világunk fő-elemévé vált a műanyag, sokan közülünk már csak virtuálisan élik meg emberi kapcsolataikat. Monitorok előtt ülve, okos telefonokat nyomogatva, mesterséges fényben járva nézegetjük az önmegvalósítást ígérő termékeket.
Nem mindig volt ez így. Nem mindenhol van ez így.(!)

Jurta állítás Mongóliában

Mongólia Földünk egyik utolsó helye, ahol a romlatlan természet és a vele összhangban élő pásztorok világát, a végtelen sztyeppét járva fellélegezhetünk: Él még Földanya.
Városlakó! Ölebet, kutyakozmetikát, hullámos papagájt vagy metrómegállót itt ne keress! Mert farkasokat, jakcsordákat, kőszáli sast és vágtató méneseket fogsz találni – a határtalan kék ég alatt.

1. nap / július 4:
Találkozás a Liszt Ferenc reptéren reggel 9:30-kor. Elrepülés Moszkvába 11:30-kor. Átszállással továbbrepülés Mongóliába 20:35-kor. Ebéd és vacsora a repülőgépeken.
Éj a repülőn

2. nap / július 5: Ulánbátor; „A mongol népek története”
Megérkezés az ulánbátori repülőtérre reggel 6:15-kor. Bejelentkezés a szállásra, fürdés, majd rövid pihenő. 11:00 órától városnézés: Az 1778-ban alapított Ikh Khuree „A Nagy tábor” népszerű neve egy évszázadon keresztül csak „A Nemezváros” volt. Az 1911-ben, a Kínától való elszakadás évében keresztelték át a fővárost Niislel Khuree-re, vagyis „Főtáborrá”. Mongólia a 20-as évek első felében került szovjet megszállás alá, ekkor kapta Ulánbátor a ma is használt nevét (jelentése: Vörös Hős). Ismerkedés Mongólia múltjának legfontosabb szakaszaival. Vezetés fényképszünetekkel a Béke sugárúton (Enkh Taivny Örgön Chölöö) a főtérre (Szükbatár tér). A Parlament fényképezése, majd kb. 2 órás látogatás a Nemzeti Múzeumban, ezt követően a Természettudományi Múzeumban. Ismerkedés a hatalmas ország öko-zónáival, különös tekintettel a sztyeppe, a tajga és hegyvidéki zóna élővilágára. Látogatás Bogd Kán (1871-1924), (8. Dzsavdzandamba) Téli Palotájában. Ismerkedés Mongólia utolsó kánjának életével, gyűjteményeivel. A Bogd Kán állatgyűjteményének, illetve 150 hópárduc prémből készült, egyedülálló jurtájának megtekintése. Mongol barbecue vacsora.
Éj Ulánbátorban

Sisak készitő

3. nap / július 6: Dzsingiz kán táborában
Reggeli után utazás a Tsonjin Boldog-ban felépített Dzsingiz Kán központba. Dzsingiz ezen a helyen találta azt az arany kandzsikát (ostor), ami a legendák szerint a világuralomhoz segítette. A nagykán 50 m magas acélszobra (!), a világ legmagasabb lovas emlékműve. Látgatás a szobor-óriás alatti, sztyeppei kultúrák (hun, türk, mongol) kiállító teremben, majd fényképezkedés az arany-kandzsika előtt. Feljutás a szobor lovának fejébe – szembenézés a nagykánnal…majd a környék sztyeppés lankáinak „légi-fényképezése”. Továbbutazás a XIII. Sz. Nemzeti Parkba. A Dzsingiz korát bemutató rekonstruált tábor tökéletesen mutatja be a világhódító mongolok életkörülményeit. A Dzsingiz korabeli tábor bejárása. Fakultatív lovagolási lehetőség.
Éj jurtában

Jurta belső Mongóliában

4. nap / július 7: A mongol sztyeppék magyar kutatói; A vadlovak birodalmában
Reggeli után utazás a Hustai Nemzeti Park irányába. Útközben rövid betekintés Dr. Kaszab Zoltán (1915 – 1986), a világszerte ismert zoológus, a mongol állatvilág kutatójának munkásságába. (A Magyar Természettudományi Múzeum rovargyűjtő tudósa 6 alkalommal vezetett expedíciót Mongóliába, ezek során 2.800 új fajt határozott meg/!/). Történetek a magyarok nyelvi rokonságát Mongóliában is kereső Szentkatolnai Bálint Gábor (1844-1913) életéből. Ismerkedés Zichy Jenő (1837-1906) Ázsia-kutató harmadik, 1897-98 évi expedíciójának történetével, az expedíció mongóliai szakaszával. Történetek Lóczy Lajos Mongóliával kapcsolatos kutatásairól és Ligeti Lajos munkásságáról. Dr. Erdélyi István és Dr. Obrusánszky Borbála jelenlegi publikációinak bemutatása. Felkészülés a takikkal történő találkozásra. A világ utolsó vadlovainak bemutatása mellett beszélgetés az egyéb „Lovakrúl”: a mai mongol lovak, a honfoglaló magyarok lovai, az Akhal Teke fajta, musztángok – a spanyolok elvadult telivérei.
Tarvaga (mongol mormota) fényképezés, kutatással a nemzeti park nagyvadjai (taki, gazellák, szarvasok, farkasok és szirti sas) után. A vadlovak fotózása, majd megérkezés a jurtáinkhoz. Közös vacsora.
Éj jurtában, a Hustai Nemzeti Park mellett

5. nap / július 8: Az íjfeszítő népek államai; A türkök földjén
Reggeli után látogatás egy nomád családnál. Beszélgetés házigazdáinkkal. Utazás Khar Balgas (ótörökül Kara Balgasun) a VIII. századi ujgúr birodalmi főváros romjaihoz. Útközben vázlatos ismertetés a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeiről (szkíták, hunok, magyarok, kunok, tatárok) és életmódbeli hasonlóságaikról. Történetek és mondák a régmúlt lovas-íjász birodalmairól (Maotun és Attila hun birodalmai, Bilge kagán türk birodalma, Álmos és Árpád honfoglaló magyarjai). Megérkezés Bilge kagán, a keleti türk birodalom kagánja, illetve öccse Kül-tegin síremlékeihez. A hatalmas, rovásírásos sziklák megtekintése, majd látogatás az újonnan átadott, türk emlékeket bemutató múzeumban. A székely-magyar rovásírás összehasonlítása a helyszínen látottakkal, felolvasással, a rovással vésett türk eposzokból. Továbbutazás Karakorumba, a mongol világbirodalom néhai fővárosának helyszínére. Látogatás a legendás pénisz (termékenység) szobornál, majd a főváros határait jelző órás kőteknősök egyikénél. Fényképezés a Nomád birodalmak emlékművénél (Hun Birdalom, Türk Birodalom, Mongol Világbirodalom). Este beszélgetés Dzsingisz Kán életéről „A mongolok titkos története” c. könyv alapján.
Éj jurtában, az Orhon folyó partján

6. nap / július 9: Erdene Zuu Khiid; A magyarországi mongol invázió emlékezete (1241/42)
Reggeli látogatás a nagypiac forgatagában, majd továbbutazás Mongólia első buddhista központja, az Erdene Zuu Khiid kolostor-együttes falaihoz. Az ősi főváros romjainak köveit ennek a kolostornak a falaiba építették. A legendás Karakorumot Ögedej nagykán kezdte kiépíteni (Dzsingiz fia), a birodalom fővárosaként csak 40 éven át szolgált. Kublaj kán Khanbalik-ot jelölte birodalma új központjául, hogy azután a mongolok által alapított város neve Pekingre változzon… Erdenee Zuu Khiid jelentése, a „Száz Kincs Tára” jobban érthető, ha elolvassuk a régi tekercsek leírásait: A falakon belül valaha 100 templom és 300 állandó jurta állt, míg a szerzetesek száma meghaladta az 1.000 főt (!). A Vörös Hadsereg alakulatai 1937-ben az ország összes kolostorát szinte porig rombolták, Erdene Zuu épületeiből néhány mégis megmaradt. Látogatás az épen hagyott templomokban, a sárgakalapos szerzetesek fényképezése. Visszautazás a jurta-táborba. Ismerkedés a sztyeppei lovas-íjász harcmodorral (Számos szemelvénnyel Kassai Lajos „Lovasíjászat” című könyvéből). Íjászverseny (nem lóról!). Vacsora közben íjász eredményeink értékelése és beszélgetés a nagykán mai megítéléséről, szerepéről a mongol közgondolkodásban. Emlékezés a magyarországi mongol invázióra (1241), a Képes Krónikában leírtak , illetve B. Szabó József „A tatárjárás” című könyve alapján.
Éj jurtában, az Orhon folyó partján

7. nap / július 10: Mongólia természeti kincsei – a hegyek birodalma; A nomadizálás ma
Utazás a Hangáj-hegység festői havasi legelőin át a Tsenheriin Jiguur melegforrások vidékére. Ismertető Mongólia hegyvidékeiről: A Hentij,- Tannu Ola,- Altáj- és Szaján hegységek vázlatos bemutatása. Rövid séták és fényképszünetek a legfestőibb pontokon. A nomádok jurtáinak, méneseinek és nyájainak megörökítése. Látogatás egy nomád családnál. Délutáni megérkezés a jurta-táborba. Rövid túra a forróvízforrásnál, majd pihenés. Fakultatív lovagolási lehetőség. Közös vacsora, majd a fürdő élvezete.
Éj jurtában

8. nap / július 11: Mongólia természeti kincsei – a ragadozó madarak birodalma
Reggeli indulás Cecerlegbe. Arhangáj tartomány fővárosa 18.000 lakos otthona (az 55.000
km2-nyi erdős sztyeppén összességében 96.000 ember él…!). Cecerleg magyarul „Kert” városának múzeuma az 1586-ban épült Zayain Gegeen kolostorban található. A múzeum megtekintése, majd látogatás a Bulgan uul szikla buddhista rajzainál. Folyamatos haladás észak-keletre a havasi legelőkön át, közben ismerkedés a környék ragadozó madaraival illetve a solymászat történetével. Ismerkedés az altáji kazak sasvadászat hagyományaival. Késő délutáni érkezés a 2.060 m magasan lévő Terkin Tsaggaan Nuur tó partjára (Nagy Fehér-tó). A környező vulkáni kúpok fényképezése, majd séta a Khorgo uul vulkán tetejére.
Éj jurtában a Nagy Fehér-tó partján

9. nap / július 12: A szelek szárnyán
Reggeli után séta vagy fakultatív lovaglási lehetőség a Nagy Fehér-tó partján. Utazás északra, átkelés a Tarvagatajn Nuuru Nemzeti Park hágóin. A környező 2.500 – 3.000 méter magas hegyoldalak fényképezése, időtől függően látogatással egy nomád közösségnél. Dr. Kun Péter „A szelek szárnyán” című munkájának bemutatása. Témakörök: a lótartás; juhok tartása; a kumisz készítése; nomád lovasjátékok. A Pamírból „letelepített” jakok fényképezése, ismerkedés a magashegyi patásokkal. Délutáni megérkezés a Jargal Jiguur melegvízforrásokhoz. Jurtáink elfoglalása, majd szabadidő, fürdőzés lehetőséggel. Közös vacsora. Fakultatív lovagolási lehetőség.
Éj jurtában a Jargal Jiguur forrásoknál

10. nap / július 13: Szibéria tajgavidékének határán; Sámánok földje
Egész napos utazás északra, Szibéria határvidékére. Ismerkedés a tajga élővilágával. Az itt élő ragadozók (barnamedve, erdei farkas, sakál, rozsomák, hiúz) populáció bemutatása. A mocsaras tajga élővilágának ismertetése (jávor-, és rénszarvasok), majd képes ismertető a magashegységi patásokról (hegyi juhok, hegyi kecskék). Rövid szemelvények a XVIII. és XIX. század során az Orosz-Birodalomhoz került északi mongol területek múltjából (Tuvai Autonóm Köztársaság, Altáji Autonóm Köztársaság, Burjátia). A szibériai határon élő népek életének vázlatos bemutatása: a darkhadok, a burjátok, a dukák. Betekintés a környék sámánista hitvilágának szokásaiba, ismerkedés Diószegi Vilmos, a világhírű magyar sámánizmus kutató életével. Esti megérkezés az egyedülálló Hövsgöl nuur óriástó partjára. Közös vacsora és tábortűz. Fakultatív lovagolási lehetőség.
Éj jurtában a Hövsgöl nuur mellett

11. nap / július 14: A Hövsgöl nuur
Az Óceán Anyaként is emlegetett tó a Bajkál déli testvére. A Bajkál tóéval azonos tektonikai árokban kialakult ivóvíz tisztaságú tó átlagos mélysége 140 m. A legmélyebb pont 267 m – a vízfelszín átlagos magassága 1.650 m. Az óriás tó hossza 136 km, átlagos szélessége „csak” 30 km. Ivóvízkészlete 380.700 milliárd liter, ez a Föld édesvizének 2%-a (!). A tavat minden irányból a Szaján-hegység, és annak mellékvonulatai veszik körül, végtelen fenyvesekkel és 3.000 m fölé emelkedő hegyvonulatokkal. Egész napos séták és pihenés a tó nyugati oldalán. A tó panorámájának fényképezése a legszebb kilátópontokról.

Fakultatív lehetőségek:
• Lovagolás
• Evezés a tóban
Látogatás egy nomád családnál. Este közös tábortűz és vacsora.
Éj jurtában a Hövsgöl nuur mellett

12. nap / július 15: Mörön
Reggeli után utazás Mörön városába. Látogatás a tartományi múzeumban. A természettudományi tárlat megtekintése, a tajga állat-, és növényvilágnak rendszerezése. Délutáni elrepülés Ulánbátorba.
A belső járatok indulása az időjárás függvénye. Az ország észak-nyugati csücskében befejeződő utazásoknál minden alkalommal érdemes „1 tartalék nappal” rendelkezni Ulánbátorban. Így garantálható a nemzetközi járatok elérése.
Közös mongol barbecue vacsora.
Éj Ulánbátorban

13. nap / július 16: A buddhizmus Mongóliában
Reggeli után látogatás a Gandan Khiid kolostorban, a mongol buddhizmus központjában. A kolostor építését a IV. Bogd Gegen kezdeményezte 1838-ban. A több-ezer szerzetesnek otthont adó intézményt 1937-ben rombolták le, de 2 épülete megmaradhatott. Az 1990-ben lezajlott változások óta a kolostor ismét feléledt, s mára buddhista egyetemi képzés is zajlik az újjáépített szárnyakban. Látogatás a csodaszép Migjid Janraisig templomban, a hatalmas (20 m magas) Buddha szobornál. Utazás a Zaisan-hegy háborús emlékművéhez. A város panorámájának fényképezése és a 4 Szent hegy (1./ Bajanzurkh, 2./ Csingeltei, 3./ Szongino Khairkhau, 4./ Bogdkhan) beazonosítása. Búcsúvacsora – mongol barbecue.
Éj Ulánbátorban

14. nap / július 17:
Kora reggeli transzfer a repülőtérre. Elutazás Moszkvába 7:35-kor. Átszállással megérkezés a Liszt Ferenc reptérre délután 15:30-kor.

Részvételi díj 1 főre: 423.900,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás: köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 230.000,-Ft
Belépők és nemzeti parki illetékek: A részvételi díjban
Borravaló (sofőrök, mongol idegenvezető): 130,-USD
Vízum: 70,-EUR
Stornó biztosítás köthető
1 ágyas felár: 20,-USD/fő/éj

FIGYELEM!
A kiadott ár 220,-Ft/ USD árfolyamig tartható. Ennél rosszabb Ft árfolyam esetén a hátralék befizetésekor % arányos kompenzációt alkalmazunk.