A Selyemút mesés városai és a Közép-ázsiai sivatagok

12 napos utazás a helyszíneken járt magyar tudósok, utazók és őshaza kutatók munkásságának bemutatásával

Időpont: 2012. augusztus 30 – szeptember 9.
Létszám: 20 fő + 1 fő magyar kísérő + 1 fő üzbég kísérő
Utazás: A Turkish Airlines vagy az Aeroflot menetrendszerinti járatán, a helyszínen légkondícionált autóbusszal
Szállás: 3 csillagos szállodákban, 1 éjszaka jurtában
Ellátás: Reggeli és vacsora

A Selyemút mesés karavánútja, a Közép-ázsiai kánságok fővárosai (Szamarkand, Buhara, Híva) évszázadokon át a világ legtitokzatosabb területei közé tartoztak. Vámbéry Ármin, a rendkívüli tehetségű magyar őshaza kutató 1862-63 évi expedíciója – és az utazást követően kiadott könyvek (legismertebb a „Dervisruhában Közép-Ázsián át” ) nyújtották az alapot a későbbi európai felfedezőknek a térség ismételt feltérképezéséhez. A középkori, óriási területű lovas-birodalmak vezéreinek (Timur Lenk, Dzsingiz kán) élete, a róluk szóló legendák az útleírások, kalandregények legkedveltebb témái közé tartoztak. A bazárok nyüzsgő forgataga, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló óvárosok sikátorai és csodálatos iszlám épületei ma is az „Ezeregy éjszaka legszebb meséi” világát idézik.

1. nap / 2012. augusztus 30: Elutazás Taskentbe
Találkozás a Ferihegy 2/B terminálon délelőtt 11:45 órakor. Elutazás isztambuli átszállással Taskentbe 13:45-kor. Ebéd, vacsora és éjszaka a repülőgépen. (Átszállások: Isztambulba érkezés 16:45-kor. Továbbrepülés Taskentbe 20:25-kor)
Éj a repülőn

2. nap / 2012. augusztus 31: Taskent
03:25-kor megérkezés Taskentbe, Üzbegisztán fővárosába. Bejelentkezés a hotelbe, pihenés. Délutáni ismerkedés a „Kőváros” múltjával. Chashkand már a Kr. e. V. században is a türk nomádok egyik legnagyobb kereskedő központja volt. Itt találkoznak az égig érő hegyek és a Turáni-alföld délkeleti peremének lankái. Dzsingisz kán 1219-ben foglalta el a várost, majd őt követően Timur Lenk birodalmának egyik központjává vált. 1809-től rövid időre a Kokandi Kánság erődvárosává vált, az 1865-ös orosz hódításig. A város mai képét az 1966 évi földrengés után épített modern épületek határozzák meg. Délutáni városnézés: Földrengés Emlékmű, Timur Emír Mauzóleum és Tér, Khast Imam Mecset (Itt őrzik „Oszmán Korán”-ját, a világ legrégebbi Korán kéziratait), Barak Kán medresze, Tillya Sheikh mecset. Séta az ősi eredetű Chorsu bazáron át. Fényképezés kívülről, a Romanov Herceg Palotánál. Vacsora egy helyi étteremben.
Éj Taskentben

3. nap / 2012. szeptember 1: A Mennyei lovak-az akhal tekék; A jégvilág határán
Reggeli után 2 órás látogatás Üzbegisztán legnagyobb akhal-teke ménesében. Ismerkedés a legendás „vért izzadó mennyei lovak” eredetével, majd a csodálatos lovak bemutatása. (Nemzetközi gyorsasági-, távolsági-, és szépségversenyek győztes lovainak bemutatása.) Továbbutazás a Csimgan-hegység, a Tien-san legmagasabb üzbegisztáni vonulata vidékére. Útközben ismerkedés a Tien-san (hun nyelven “Mennyei-hegyek”) kiterjedésével, vonulataival, illetve Dr. Prinz Gyula, a Tiensan magyar feltárója életével – munkásságával. Szemelvények a környék havasi legelőin néhány helyen még ma is fellelhető a pusztai nagyállattartó életmódról. Párhuzamok keresése az itt élő türk nomádok és a honfoglaló magyarság lovas-kultúrájában, Dr. Kun Péter „A szelek szárnyán” című munkája alapján. Témakörök: a lótartás; juhok tartása; a kumisz készítése; nomád lovasjátékok; az aranysas vadászat. „Felkapaszkodás” a Csimgan Nemzeti Park felvonójával 2.070 m magasságig. A frissítő levegő élvezete, pihenő vagy rövid mászás a felvonó feletti csúcshoz. A hatósági engedélyek függvényében vezetés a Piskam völgyében, kétoldalt a 4.000 m gerinc magasságú, örök hófödte vonulatokkal. A gleccsertípusok áttekintése, illetve a turkesztáni típusú gleccserek ismertetése. Rövid ismertető a szomszédos kirgizisztáni Központi-Tiensan és a Khan Tengri (7.010m) morfológiájáról. Leérkezés a hegylábakhoz a késő délutáni órákban, majd utazás Taskentbe.
Éj Taskentben

4. nap / 2012. szeptember 2: Khíva a „sivatag ékköve”
Hajnali transzfer a repülőtérre. Repülés az Amu-darja folyó mentén épült Ürgencsbe, majd onnan utazás busszal a Kara-kum sivatag „ékkövébe”, Khíva műemlékvárosába. Útközben ismertető a valaha Khívától – a Magyar Királyságig terjedő Arany Horda államáról. Megérkezés az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Itchan Kala városrész falai alá, majd „séta az időben” a falakon belül. A sivatagi város házai a XVIII-XIX. század óta állnak változatlanul. A mesés keleti vásárok és elborzasztó rabszolgapiacok emlékeit több mint 250 db ház és 50 db ősi középület őrzi. Séta a sikátoros utcákban a Tosh-Khovli Palotához, az Iszlám-Khodzsa Minarethez, majd a városban élt filozófus-tanító Pahlavon Mahmud mauzóleumához. Ismerkedés a „The Great Game” – a XIX. századi brit-orosz gyarmati versenyfutás történetével. Séta a kánok rezidenciájához, Mohammed Amin Kán medreszéjéhez, majd a Kunya-Ark Erődhöz, Khíva uralkodóinak várához. Séta a Kelte Minar minaret körül, ismerkedés Mohammed Amin kán életével, és a világ legmagasabbra tervezett, soha be nem fejezett minaretjének történetével. Látogatás a Muhammad Rakhim Kán Medreszében. Történetek Khíva utolsó uralkodójának életéből és az 1873. évi orosz hódításról. Fényképezés a X. századi, arab stílusú Juma Masjid mecsetben. Szabadidő, majd közös vacsora.
Éj Khívában

5. nap / 2012. szeptember 3: Utazás a Selyemúton
Indulás Buharába busszal reggel 7:00 órakor. (napi utazás távolsága: 480 km)
(Figyelem! A főút felújítás alatt áll, így az utazás hossza kb. 10 óra.)
Útközben ismerkedés Vámbéry Ármin (1832-1913) 1862 – 1863. évi kutatóútjával. Részletek bemutatása a „Dervisruhában Közép-Ázsián át” című könyvből. Átutazás a történelmi Nyugat-Turkesztán központi területein, közben ismerkedés Kőrösi Csoma Sándor, Zichy Jenő és Bálint Gábor életével. A nagyüzemi gazdálkodás tájátalakító hatásainak tanulmányozása, az Amu-darja és a Szir-darja vízgyűjtő területei-, illetve az Aral-tó kiszáradása körülményeinek ismertetése. Koraesti megérkezés Bukharába. A 2.500 éves város történelmi negyedei UNESCO világörökségi védelem alatt állnak. A Selyemút tündöklően gazdag városa a Manicheista kereszténység egyik központja volt. Az iszlám az 751-ben lezajlott Talaszi csata (a kínaiak legyőzése) után vált egyre meghatározóbbá, s a IX. századra a város az új vallás legfontosabb kulturális központjává vált. A perzsa Szamanida dinasztia idején a város lakossága 300.000 főre duzzadt, Buhara vált Közép-Ázsia legnépesebb, s a korabeli világ egyik legnépesebb metropoliszává. A városba érkezés előtt látogatás Alim Kán, az utolsó bukharai emír nyári palotájában a Sitorai Moha Hosa-ban (Csillag és Hold kertje). Megérkezés az óvárosba, rövid séta a Char Minar minarethez, a néhai hindu negyed területén. Vacsora a szállodában.
Éj Bukharában

6. nap / 2012. szeptember 4: Bukhara a keleti világosság központja
Reggeli, majd városnézés az UNESCO világörökségi védelem alatt álló iszlám óvárosban: Buhara középkori falainak fényképezése. Látogatás a Szamanidák mauzóleumánál, majd Jób kútjánál. A bazár és az aranybazár zsivalyának megtapasztalása. A városnézés további állomásai: Nodir-Divan-beghi medresze, Lyabi-Khauz komplexum, Kalon minaret, Kalyan mecset, Miri Arab medresze. Látogatás az Ark-ban, a buharai emírek várában, majd a Bolo Hauz mecsetnél. Néhány híres középkori buharai tudós életének megismerése. A szőnyeg ismereti alapok áttekintése, a legfontosabb világhírű buharák bemutatása – majd látogatás egy szőnyeg műhelyben. Szabadprogram és vásárlási lehetőség. Ismerkedés a Cári időszak fontosabb eseményeivel és Dr. Almásy György 1900-ban szervezett expedíciójával. Szemelvények bemutatása Vámbéry és Almásy Bukharával kapcsolatos írásaiból. Este zenés vacsora, keleti táncokkal a Nadir Divan-Beghi Madrasza épületében. (!)
Éj Bukharában

7. nap / 2012. szeptember 5: Timur Lenk birodalma; Sivatagi nomádok emlékei
Reggeli indulás Nurata vidékére, Nagy Sándor sivatagi erődjének földjére. Ismerkedés a hajdani nomád népek életmódjával és Timur Lenk a nagy hódító életével, hadseregével, stratégiai lépéseivel. A legendás győzelmek (Moszkva 1382, Delhi 1398, Damaszkusz 1399, Bagdad 1401, Ankara 1402) történeteinek meghallgatása. Utazás a Kizil-kum sivatagon át, fényképszünetekkel a legszebb pontokon. Az Amu-darja és a Szir –darja folyók között elterülő „Vörös-homok” sivatag 600 km hosszan húzódik Ny-K irányban a kiszáradt Aral-tótól – Tien-san nyugati előteréig. Annak ellenére, hogy az évi csapadékmennyiség sokszor az évi 100mm értéket sem éri el, a vidék lakosai karakül juh és teve-tartásból éltek évszázadokon át. Rövid fényképszünetek, ahol tevék és karakülök keresztezik utunkat. Átutazás Navoi városán, majd pihenő a Rabbat Malik Karavánszeráj romjainál. Séta a Sarmysh petroglyph-ek ősi sziklarajzainál. Délutáni érkezés az Aydarkol tó közelében lévő jurta táborba. Ismerkedés a hagyományos nomád életmóddal. 1 órás tevegelési lehetőség, majd közös vacsora és beszélgetés a tábortűz körül, a szabad ég alatt.
Éj jurtában, a Kizil-kum sivatagban

8. nap / 2012. szeptember 6: A mesés Marakanda; A „Nagy Játszma” időszaka
Reggeli után fényképezés az Aydarkol tó partján, a merészebbeknek úszási lehetőséggel. Indulás Szamarkandba a déli órákban. A 3.000 éves várost az ókori görögök Marakanda néven ismerték, az Akhamenida nagykirályok idején (Perzsa-birodalom) az ókor egyik leggazdagabb városa volt. Nagy Sándor Kr. e. 329-ben emelte Szogdia fővárosává. Az ősi város szépsége Timur Lenk-et (1336 – 1405) is megigézte, ezért választotta birodalma székhelyéül. Timur innen irányította a Volgától – a Perzsa-öbölig, illetve a Hellészpontosztól – a Gangeszig elterülő óriás birodalmat. Ismerkedés a „Nagy Játszma”, a XIX. századi brit-orosz gyarmati versengés korával. Időtől függően koraesti látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Regisztánon („Homoktér”), a középkori főtéren.
Éj Szamarkandban

9. nap / 2012. szeptember 7: Timúr birodalmában
Vázlatos ismertetés a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeinek (szkíták, hunok, magyarok, kunok, tatárok, mongolok) életmódbeli hasonlóságairól. Történetek és mondák a régmúlt lovas-íjász birodalmairól (Attila birodalma, a honfoglaló magyarok állama, a Dzsingiszidák birodalmai). Ismerkedés Dzsingisz kán, a nagy hódító életével, a XIII. századi Mongol-birodalom kiterjedésével, berendezkedésével, Dr. Obrusánszky Borbála „A mongol népek története” című munkája alapján. A mongol és timurida gyökerek újjáértékelése – és a „lovas múlt” újjáélesztése – üzbegisztáni példáinak bemutatása. A középkori Sher Dor Madrasza és Tilla Kari Madrasza (iszlám iskolák) meglátogatása, majd séta a Gur Emirnél, Timur Lenk sírjánál. Látogatás egy afgán-üzbég szőnyeg manufaktúrában, vásárlási lehetőséggel. Séta az Ulugbek obszervatóriumban és az újonnan megnyitott csillagászati múzeumban. Az 1428-ban épült 3 szintes csillagászati építmény a maga idején a legmagasabb szintű bolygó-, és csillag megfigyeléseket tette lehetővé. Közös séta a Shakhi Zinda necropolisban, “Az Élő Királyok sírjainál”. Mohamed próféta unokatestvérét, Qusam ibn-Abbast temették el itt először, s ezt követően minden iszlám hitű uralkodó igyekezett itt örök nyughelyet találni. Séta Afrosiab ásatási területein (11 különböző civilizációs réteg emlékeit kutatják ma is a régészek), rövid fényképszünettel Dániel próféta sírjánál. Látogatás az Afrosiab Múzeumban, majd rövid szabadprogram az őstermelői piac-bazárban.
Éj Szamarkandban

10. nap / 2012. szeptember 8: A Selyemút 2012. évi csodái
Ismerkedés a Cápa Szuper Expressz építésével, majd elindulás a 250 km/ óra sebességű száguldó vonaton a késő délelőtti órákban. Megérkezés Taskentbe, bejelentkezés a hotelbe. Korai búcsúvacsora a legfinomabb szamarkandi konyak kóstolásával.
Éj Taskentben

11. nap / 2012. szeptember 9:
Hajnali transzfer a repülőtérre. Elrepülés Isztambulba 5:55-kor. Átszállással megérkezés a Ferihegy 2/B terminálra kora délután, 12:45-kor.

FIGYELEM: A Kizil-kumban lévő jurta tábor szerény zuhanyzófülkével felszerelt, az alapvető tisztálkodás megoldott.

Az utazási csomag részvételi díja:
Részvételi díj 289.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 149.000,-Ft
Üzbég vízum és illetékek 20.000,-Ft
Stornó biztosítás köthető
Elvárt borravaló 24,-USD

FIGYELEM!
1./ A programok sorrendje a nyitvatartási óráktól függően változhat.
2./ A kiadott ár 230,-Ft/ USD árfolyamig tartható. Ennél rosszabb Ft árfolyam esetén a hátralék befizetésekor % arányos kompenzációt alkalmazunk.