A Kurultajról Azerbajdzsánban

Legmagasabb szinten fogadták Azerbajdzsánban az Interparlamentáris Unió magyar-azerbajdzsáni baráti tagozatának magyar delegációját, a megbeszéléseken napirendre került az idei Kurultaj is.

„Magyarországnak és Azerbajdzsánnak azonosak a gyökerei, rokoni-testvéri kapcsolat fűzi össze a két nemzetet – hangzott el azokon a magas szintű találkozókon, amelyek keretében az Interparlamentáris Unió magyar-azerbajdzsáni baráti tagozatának magyar delegációját fogadták . Gyöngyösi Márton (Jobbik), a külügyi bizottság alelnöke hozzátette: a közös értékek ápolását szolgálják az olyan kulturális rendezvények, mint az idén is megrendezésre kerülő Kurultáj Magyarországon”.

A dél-kaukázusi országba látogató magyar delegációt az azerbajdzsáni országgyűlés (Milli Mejlis) partnertagozatán és a külügyi bizottságon kívül – a diplomáciai szokásoktól és protokolltól eltérően – egy órás megbeszélésre fogadta Ogtay Asadov parlamenti elnök, valamint Sahin Mustafayev gazdaságfejlesztési miniszter, illetve Elmar Mammadyarov külügyminiszter is. A magyar delegációban Gyöngyösi Márton mellett Papcsák Ferenc (Fidesz) Interparlamentáris Unió magyar-azerbajdzsáni baráti tagozatának alelnöke vett részt. A magyarok látogatását óriási médiafigyelem kísérte, a tárgyalásokról számos helyi tévéállomás, rádió, illetve sajtóorgánum is beszámolt.

A tárgyalásokon Gyöngyösi Márton elismerően szólt az ország szemmel látható fejlődéséről. „Üdítő és irigylésre méltó az azerbajdzsáni gazdasági dinamika látványa különösen az Európai Unió és a Nyugat irányából nézve, ahol a gazdaságot krónikus munkanélküliség, gazdasági recesszió, valamint az állam, a vállalkozói szféra és a háztartások eladósodása jellemzi. Sok rosszhiszemű nyugati elemző az azerbajdzsáni fejlődés egyoldalúságát, energia-függőségét kritizálja, de elfelejtik, hogy minden ország az adottságaira, komparatív előnyeire épít. A bölcs politikai vezetés dolga, hogy megtalálja és kiaknázza országa lehetőségeit, és a nemzeti érdekeket szem előtt tartva hosszú távú prioritásoknak rendelje alá azokat” – tette hozzá.
Gyöngyösi Márton rámutatott, hogy az EU mély gazdasági-politikai válsága miatt egyre kevesebbet foglalkozik a keleti szomszédságpolitikát célzó Keleti Partnerségi programjával, Magyarországnak viszont létfontosságú a keleti nyitás. hozzátéve, hogy az érzelmi kötődésen túl a pragmatikus gazdasági érdekeink is a kétoldalú kapcsolatok fejlesztését diktálják.
Az augusztus 10-12 között megrendezésre kerülő Kurultajon Azerbajdzsán idén is rangos küldöttséggel képviselteti magát.
(Forrás: barikad.hu)