Elkerülte a tűz a Kurultaj helyszínét

Nem érintette az idei Kurultaj helyszínét és közvetlen környékét az a tűz, amely során mintegy 1100 hektár erdő égett le Bugac térségében – nyilatkozta honlapunknak Szabó László bugaci polgármester. Hozzátette: a tüzet sikerült megfékezni, amely nagy pusztítást okozott. Hangsúlyozta: meggyőződése, hogy emberi mulasztás áll a katasztrófa hátterében. „Hogy ez szándékos, vagy véletlen, az további vizsgálódást igényel” – tette hozzá.

Kigyulladt az erdő Bugac közelében (fotó: MTI, Donka Ferenc)

Ismeretes: a bugaci pusztán még vasárnap lobbantak fel a lángok. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Farkasinszki Lóránt tűzoltó alezredes elmondta: a veszélyeztetett terület ötöde égett le a legmagasabb, 5-ös kiemelt riasztási fokozatú tűzben. Vasárnap késő estére a lombégést sikerült megszüntetni, de az avar még hétfőn is parázslott.
A tűz oltásában 17 gépjárművel 80 hivatásos tűzoltó vett részt, valamint a honvédség helikopterei is segítettek. A területet körbehatárolták. A tűz egy ősborókás tájvédelmi körzetben pusztított, ahol fenyő-, nyár- és akácfák találhatók.