Az akarat diadala – Útnak indult a torgaji madjarok életfája

Május 2-án, szerda késő délután ünnepélyes keretek között indította 4000 kilométeres útjára a Magyar–Turán Szövetség azt az életfát, amelyet a Kazakisztánban élő torgaji magyaroknak ajánlott fel a szervezet. A 9 méter magas, több mint két tonnás életfa Nemes Sándor hejcei fafaragó munkája. Az alkotást június 3-án állítják fel a magyarokkal rokon torgaji madjarok szülőföldjén. Az avatáson kazak és magyar kormánytagok is részt vesznek.

Nemes Sándor az általa faragott életfával

Ez az akarat diadala – nyilatkozta az életfa elindítása előtt Varga Zoltán, a Magyar–Turán Alapítvány alapító tagja. Hangsúlyozta: egy ember kezdeményezése és sok ember segítsége kellett ahhoz, hogy ezt a csodálatos alkotás elkészüljön. Hozzátette: az életfa nemcsak a kazak–magyar barátságot, hanem az összes turáni nép összetartozását is szimbolizálja.

Nemes Sándor fafaragó azt mondta az elindulás pillanatában: reméli, a fa otthonra talál a kazakisztáni rokon madjarok földjén. Hozzátette: olyan jelekkel próbálta ellátni az alkotását, amely a torgaji madjarok számára is érthető, hiszen közös múltunknak sok olyan eleme van, amely hasonlóan őrzött meg a nemzeti emlékezet. Nemes Sándor, az életfa alkotója személyesen is jelen lesz a júniusi életfaállításon.

A torgai madjaroknak szánt életfa állítását Bíró András Zsolt, a Magyar–Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke kezdeményezte. Az alkotás önkéntes felajánlás alapján valósult meg. Bíró korábban úgy fogalmazott: „az életfa is hirdeti majd, hogy a torgaji madjar törzs, a Kárpát-medencében élő magyarok és a kazakok rokonok. Az őseink nagyon közel álltak egymáshoz és a magyarok ezer szállal kötődnek a nagy ázsiai szteppékhez. Köszönet mindazoknak, akik segítettek a megvalósításban. Mi már rég nem fogunk élni, amikor ez a fa még mindig hirdeti, hogy tiszteltük a közös gyökereket, elindultunk az ősök útján.”