Attila unokái az Országgyűlésben – magyar-török találkozó

Csúcstalálkozót tartottak a magyar-török kapcsolatok elmélyítését szorgalmazó politikusok és üzletemberek Budapesten. Kiderült: Európában egyedül idehaza nincs politikai képviselete a törökellenességnek.

A parlament Magyar-Török Baráti Tagozata és annak elnöke, Hegedűs Tamás (Jobbik) június 7-én, kedden a parlamentben látta vendégül a Magyar-Török Kereskedelmi Kamara delegációját, és annak elnökét, Suat Karakust.

Hegedűs és Karakus is rámutatott: a jó üzleti kapcsolatoknak előfeltétele a bizalmi légkör, amelynek megteremtése rokon népek között sokkal könnyebben megy. Karakus szerint Magyarországnak nem csak üzleti megfontolásból érdemes közelednie Törökországhoz, az utóbbi években rendkívüli ütemben gyarapodó és erősödő középhatalomhoz, hanem a közös származás, a közös gyökerek miatt is. Mint mondta: mindannyian Attila unokái, a hunok leszármazottai vagyunk. Kiemelte azt is, hogy Magyarország talán az egyetlen ország Európában, ahol a törökellenességnek vagy iszlámellenességnek nincs politikai képviselete, így teljes nemzeti konszenzus teremthető a két nemzet és a két ország kapcsolatainak szorosabbra fűzésére

A tanácskozáson Bíró András Zsolt rövid áttekintésben kitért a 20102011es évek kulturális, politikai és tudományos együttműködésének eredményeire. Megemlítette , hogy az új magyar kormányzat és az új összetételű magyar Országgyűlés sokkal pozitívabb légkört teremtett a kapcsolatok ápolása és fejlesztése terén is. A Kurultáj főszervezője kiemelte, a lehetőségekhez és az elmúlt év jelentős eseményeihez (pl. török-magyar tudományos fórum, Kurultáj 2010-hez) képest igen szerények a konkrét együttműködési eredmények és minimális az intézmények közöttikapcsolat. Bíró felvázolta egy jövőbeli kulturális, gazdasági és stratégiai együttműködés főbb elemeit és lehetséges kereteit. Jelezte: mindehhez aktívabb kormányzati szerepvállalásra lenne szükség.

A résztvevők megállapodtak a fórum munkájának folytatásában és a jövőre nézve egy közös stratégiai terv javaslat kimunkálásában.

Suat Karakus dísztárggyal ajándékozta meg Hegedűs Tamást a török-magyar kapcsolatokat segítő tevékenységéért.