Azeri-magyar tudományos együttműködés

Azeri antropológusok, régészek, genetikusok valamint a Magyar-Turán Alapítvány között egy hosszú távú azeri-magyar tudományos együttműködésről született megállapodás.

Az azerbajdzsáni kulturális minisztérium meghívására Bíró András Zsolt (antropológus kutató) a Kurultaj főszervezője Azerbajdzsánba látogatott és részt vett a Párbeszéd a kultúrák között (World Forum on Intercultural Dialogue) című, az azerbajdzsáni kormányzat által szervezett nemzetközi konferencián.

Biró András Zsolt ellátogatott az Azerbajdzsáni Tudományos Akadémiára is. Az archeológiai intézetben nagy sikerű előadást tartott a Kárpát–medence őstörténetéről valamint a Kaukázusi és a Közép-ázsiai népességek és a magyarság kapcsolatáról. Azeri antropológusok, régészek valamint genetikusok és a Magyar-Turán Alapítvány egy hosszú távú azeri-magyar tudományos együttműködésről állapodott meg. Bíró András Zsolt munkáját, kutatásait és a Kurultájt számos azeri újságban és a televízióban is bemutatták.

A konferenciát követő napokban Bíró András elutazott Azerbajdzsán hegyvidéki területeire, egy későbbi genetikai expedíció előkészítésének érdekében. Néhány nap után, Bakuba visszatérve találkozott mindazon szervezetek vezetőivel akikkel a Magyar- Turán Szövetség együttműködik, illetve akik részt vettek a magyarországi Kurultájon.

Az együttműködés egyik motorja a Magyar-Turán Szövetség. Fontos kiemelni, hogy az Azerbajdzsáni Köztársaság budapesti nagykövetsége fontos kulturális missziót lát el hazánkban. Dr. Vilayet Guliev nagykövet számos kulturális, politikai és tudományos program szervezését koordinálja. Nagyon fontos tényező és örömteli tény, hogy egy stratégiai helyzetű baráti országnak ilyen aktív külképviselete van hazánkban. Magyarországnak nemcsak barátja Azerbajdzsán hanem fontos stratégiai partnere a gazdaságban, kultúrában és a nemzetközi szervezetekben is.

A Kaukázus dél-keleti régiójában elterülő 8 millió lakosú köztársaság a világ egyik legszebb és természeti erőforrásokban leggazdagabb országa. A Kaukázus gyönyörű vadregényes tájai, a nagy folyók széles síkságai és a Kaszpi-tenger partján elterülő gyönyörű vidékek méltán kápráztatják el az oda utazót. Rendkívüli szépségű főváros Baku, a legősibb városok közzé tartozik. Az ősi gyökerekkel rendelkező azerbajdzsáni kultúra a világ kulturális örökségének egyik kincsestára.

A hunok valamint a vándorló ősmagyarság is közvetlen kapcsolatba került a mai azerbajdzsániak ősi felmenőivel, illetve részben alkotójává is vált a mai azerbajdzsáni lakosságnak.
Az azerbajdzsáni kultúra (népi hagyományok, zene) és az azeri nyelv (amely a török nyelvcsaládba, azon belül annak oguz ágába tartozik.) számtalan rokon vonást és egyezést mutat a magyarral.