Karácsony – Karacsun – a téli Napforduló Ünnep

A sztyeppei lovas nomád kultúrákban, így az ősi magyaroknál is kiemelkedő jelentőségűek voltak a jelentősebb természeti jelenségekhez kapcsolódó ünnepségek. Ezek közül is az egyik legfontosabb ünnep a téli Napforduló volt. A karácsony szavunk is ezzel kapcsolatos.


A szó jelentése a kara(türk, illetve egyes altáji nyelvekben hara) = fekete, sötét, és a csun, csuny = fordulás szóösszetételből. Tehát a sötétség átfordulása a világosság (növekedése) a tavasz, az új év felé. Szinte az összes mai európai nyelvben a Karácsony valamilyen módon a kereszténységhez (általában Jézus Krisztus születéséhez kötődik), a magyarság esetében az ősi ünnepünk neve tevődött át a keresztény ünnepre is, amely időben is (3 nap eltérés) közel van egymáshoz. Talán az egyetlen kivétel a román crǎciun(ejtsd: kröcsun) amely a magyar karácsony átvétele, esetleg a kun vagy besenyő nyelv
ekből való átvétel.


Szent madarunk, a Kerecsen sólyom is erről az ünnepről kapta nevét, hiszen ekkor tartották hagyományosan a rituális sólyom röptetéseket, a legszebb vadászmadarak reptetését. Sok
belső-ázsiai régióban a mai napig december végén tartanak nagy ünnepet vagy közös nagy vadászatot a solymászok, illetve a sassal vadászók.
Ekkor áll meg a fény csökkenése s indul el a napos órák idejének növekedése. A fény, a remény, a megújuló természet és a jövőbe vetett hit szimbóluma.  Őseink virrasztással, énekléssel, évbúcsúztató szertartásokkal töltötték az év leghosszabb éjszakáját (december21-22.).

Hívjuk minden magyar testvérünket, az Ősök hagyományát tisztelő embereket, hogy vegyenek részt a magyarok évbúcsúztató, reményteli jövőt váró ünnepén! Legyünk együtt az elmélyülésben, a lélek megtisztulásában, a reményben és a jövőt váró vidámságban. Töltsük ébren az év leghosszabb éjjelét, hogy kitartásunkkal erőt adjunk az éltető Napnak, de mindenek előtt önmagunknak az előttünk ,és nemzetünk előtt álló célok eléréséhez.

Legyen rajtunk a Teremtő áldása!

Sólyomfi-Nagy Zoltán

Idén a téli napforduló ünnepét ott tartjuk, ahol mindig is tartanunk kellett volna: Magyarország fővárosának szívében, a Hősök tere mellett. (a Vajdahunyad vár előtti tisztáson).

Bár eddig a hegyekben, elvonultan, kis közösségek tartották a hagyományt, most mégis arra kérünk mindenkit, aki csak teheti, csatlakozzon hozzánk, ezúttal ünnepeljünk együtt, méltósággal, de nem titokban. Mutassuk meg magunkat, hogy voltunk, vagyunk és leszünk!

Minden magyar testvérünket szeretettel várunk! A részletes program hamarosan olvasható lesz honlapunkon.

Magyar Turán Szövetség