Motorkerékpárral a torgaji madjarokhoz

Április 30-án Feketeerdőn, Grózer Csaba íjászparkjából újabb honfitársunk vágott neki a hatalmas útnak, ami Torgajba, a kazakisztáni madjar törzs szálláshelyére vezet.

Víg János magányosan, egyedül vállalta a sztyeppe kihívásait jól felszerelt motorkerékpárján, mellyel immár másodszor tesz próbát, hogy eljusson a legendás területre. Az első alkalommal vízumproblémák miatt a Kaszpi-tenger jelentette számára a végállomást, ám ezúttal hasonló akadály nem állhat az útjába, ugyanis a kazak vízum már február óta, az orosz vízum pedig egy hete a rendelkezésére áll.

Víg János

A vállalkozó kedvű úriembernek Bíró András Zsolt nyújtott segítséget a torgaji madjarokkal történő kapcsolatfelvételben. Kommunikálni oroszul fog a helybéliekkel, miután fél éve megkezdte a Kazakisztánban is mindenfelé használatos nyelv elsajátítását. Motorkerékpárjának a legváltozatosabb terepviszonyokon kell helyt állnia – földúton, murván, feltöredezett aszfalton, homoksivatagban, kősivatagban, vagy akár kiszáradt tómederben. Olykor több száz kilométeren át lakatlan területeken fog keresztül haladni. Így, ha bajba kerül, megeshet, hogy egyedül önmagára számíthat. Legvégső esetben műholdas telefonján kérhet segítséget.

A tavalyi kaland tapasztalataival felvértezve Víg János bátran áll elébe a honfoglaló őseink által kitaposott útvonalnak, hogy tovább ápolja a kapcsolatot keleten maradt testvéreinkkel és hírét vigye a 2010-es bugaci Kurultajnak.